FİFRE TAKIMI TARİHÇESİ
Tank Albay Nejat Öztemizel

Türk Silahlı Kuvvetlerinde askeri müzik toplulukları kavramı içinde son "Fifre" takımı 1959 yılında Selimiye Askeri Ortaokulunda kurulmuş ve 4 yıl süre ile büyük başarılar elde etmiştir. 1959-1960 ders yılında Selimiye Askeri Ortaokulu öğrenime açıllmış, aynı yıl Okul Komutanı Kur.Alb.Ferit ERDOĞAN'ın emirleri ile okul içinde boru, trampet ve fifre takımları teşkil edilmiştir.

Askeri müzik toplulukları içinde en son fifre takımı teşkilatı olarak kabul edilen bu takım 1963 yılında Selimiye Askeri Ortaokulunun kapatılması ile yaşamını tamamlamış ve daha sonra ne Silahlı Kuvvetler ne de sivil teşekküller bünyesinde örneğine rastlanmamıştır.

Fifre, fülüt ailesinden, abanoz Ağacından  imal edilen 6 delikli tek perdeli, yandan üflenerek çalınan yarı "Böhm" sistem, 35 cm.boyunda bir enstrümandır. 40 tanesi bir araya getirilip percussion takviyesi ile oluşturulan "Fifre Takımları" her mekanda yüksek volümlü askeri müzik topluluğu olarak, özellikle öğrenciye yönelik yapısı ile her türlü tören icraa ve polifonik müzik yapma imkanına sahiptir.
Başlangıçta beyaz tozluk, askılık, kordon ve süslerden oluşan klasik askeri kıyafetlere 1960 ve 1961 yıllarında, o günler için reform sayılabilecek özellikler kazandırılmış, göğüsünde ay yıldızlı tişörtler, jokey şapka ve diğer muhtelif kıyafetler ile modernize edilmiştir. Fifre takımının küçük öğrencileri kendilerine pek yakışan bu kıyafetler ve üstün performanslı müzik ve sempatik tavırları ile başta   büyük sükse yapmışlardı.

Selimiye Askeri Ortaokulu fifre takımı 27 Mayıs 1960 olgusu öncesi gerek boru ve trampet takımları ile birlikte gerekse müstakil olarak İstanbulda  muhtelif törenlere katılmış konserler vermiştir . Yapılan bu etkinlikler yurt içi ve yurt dışı basında yer almıştır. 27 Mayıs 1960 öncesi "Ordu Millet Elele" sloganının   simgesi bu fifre takımı olmuştur. Alay Marşı, Mehter Marşı , İskoçmarşı  gibi 8-10 marştan oluşan repertuarının yanı sıra, 1961 yılında TV deneme yayını yapan İstanbul Teknik Üniversitesi stüdyolarInda iki mini konser vermiş, o günün popüler parçalarını seslendirerek büyük beğeni toplamıştır

Selimiye Askeri Ortaokulu boru, trampet ve fifre takımlarının  kurucusu Bando Kıdemli Başçavuş  Abdullah Uygur Okul Komutanlığından  aldığı destekle bu askeri müzik topluluğunun tek yaratıcısı olmuş, bilgisi, çalışkanlığı ve güler yüzü ile bando tarihi içinde kendi dönemine adeta imzasını atmıştır.

1959-1960yıllarında  yedek subaylığını Selimiye Askeri Ortaokulunda P.Atğm. olarak yapmakta olan müzik adamı Serdar Öztürk, engin müzik bilgisi, içinden hiç eksilmeyen vatan sevgisi ve heyecanı ile söz ve müziği kendisine ait olan "Selimiye Askeri Ortaokulu Marşını" yazmıştır. Marş o dönemlerde okulda eğitim gören yaklaşık 3500 öğrencinin belleklerinde  yer etmiştir. Ancak ne yazıkki  ne güftesi ne de bestesi müzik arşivlerinde yer almamıştır. Bu web
sitesi ile yaşatılmasını dileriz.Serdar Öztürk ve Abdullah Uygur'a sitemiz Öğretmenlerimiz bölümünde yer verilmiştir